- 1 opakowanie makaronu penne 500g
- boczek wędzony 500g
- śmietana zott 30% 250ml
- 2 ząbki czosnku
- 2 czerwone cebule
- łyżka oliwy z oliwek
- pół szklanki wina białego wytrawnego
- 50g sera oryginalnego włoskiego twardego startego np.GRANA PADANO
- 20g mieszanki serów twardych np. REGIO PIATTO
- 20 g sera włoskiego np. FORMAGGIO de PASTA
PRZYGOTOWANIE:
Czas przygotowania tej potrawy jest krótki ( ok.25 minut)i nie należy jej odgrzewać , więc przygotowujemy ją zaraz przed podaniem. Wrzucamy makaron do dużej ilości wrzącej osolonej wody i gotujemy ok.8 minut na al dente. Mieszamy. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W między czasie boczek kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i czosnek. Teflonową patelnię skrapiamy oliwą i rozgrzewamy. Wrzucamy na patelnię czosnek i cebulę i podsmażamy ok.5 minut cały czas mieszając aby nam się nie przypaliło. Następnie dodajemy pokrojony boczek i mieszamy wszystko i smażymy ok.10 minut. Dolewamy wino białe i mieszamy czekając aż wino wyparuje i nada naszej potrawie oryginalnego smaku. Dokładnie mieszamy. Dodajemy sery mieszając cały czas aż nam się roztopią. I na sam koniec wlewamy śmietanę.Ugotowany makaron zaraz po odcedzeniu wrzucamy do sosu, mieszamy i posypujemy tartym serem .
SMACZNEGO!