Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 2 maja 2013

SOCZYSTY SZNYCEL Z INDYKA Z CZOSNKIEM I ZIOŁAMI BEZ TŁUSZCZU

SKŁADNIKI:
  • 4 kotlety sznycla z indyka
  • sól czosnkowa
  • czosnek suszony lub czosnek świeży wyciskany
  • pieprz czarny
  • kurkuma
  • gałka muszkatałowa
  • zioła prowansalskie
  • curry
  • pergamin do smażenia lub papier do smażenia
  • odrobina oleju( 1 łyżka)
PRZYGOTOWANIE:

Kotlety dobrze umyć, osuszyć. Następnie lekko ubić( ja nie ubijam) w zależności od upodobań. Oprószyć mięso obustronnie przyprawami. Pergamin pociąć na kawałki ok.200*150mm.Pergamin składamy na pól i wkładamy do niego sznycle(kotlety)i polewamy kapką oleju z jednej i z drugiej strony. Należy umieścić tak mięso na jednej połówce aby drugą ją przykryć. Połóż mięso zawinięte w pergamin na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu i smaż na średnim ogniu ok.10 min z każdej strony. Wykładamy z papieru mięso i kładziemy na talerz. Gotowe.
Polecam podawać z sosem czosnkowym i ryżem(np,żółtym)

CIEKAWOSTKA:

Dla zainteresowanych podaję do dania przepis na pyszny ryż z kurkumą czyli curry.
Ryż z kurkumą 
SKŁADNIKI:
  • 20 dag ryżu parabolicznego ( 2 torebki )
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 kostka bulionu drobiowego Knorra
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2,5 szklanki wody
W rondelku rozgrzać oliwę z masłem . Wsypać ryż i smażyć mieszając przez 3 minuty. Zalać wodą . Dodać kostkę bulionową . Doprowadzić do wrzenia . wsypać kurkumę . Zmniejszyć gaz i gotować aż ryż wchłonie całkowicie płyn .Zestawić z gazu .GOTOWE

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

 100 g sznycla z indyka= ok.84 kcal

Białko w 100 g:19,20 g
Węglowodany w 100 g:0,00 g
Tłuszcz w 100 g:0,70 g