- 4 kotlety sznycla z indyka
- sól czosnkowa
- czosnek suszony lub czosnek świeży wyciskany
- pieprz czarny
- kurkuma
- gałka muszkatałowa
- zioła prowansalskie
- curry
- pergamin do smażenia lub papier do smażenia
- odrobina oleju( 1 łyżka)
Kotlety dobrze umyć, osuszyć. Następnie lekko ubić( ja nie ubijam) w zależności od upodobań. Oprószyć mięso obustronnie przyprawami. Pergamin pociąć na kawałki ok.200*150mm.Pergamin składamy na pól i wkładamy do niego sznycle(kotlety)i polewamy kapką oleju z jednej i z drugiej strony. Należy umieścić tak mięso na jednej połówce aby drugą ją przykryć. Połóż mięso zawinięte w pergamin na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu i smaż na średnim ogniu ok.10 min z każdej strony. Wykładamy z papieru mięso i kładziemy na talerz. Gotowe.
Polecam podawać z sosem czosnkowym i ryżem(np,żółtym)
Dla zainteresowanych podaję do dania przepis na pyszny ryż z kurkumą czyli curry.
Ryż z kurkumą
SKŁADNIKI:
- 20 dag ryżu parabolicznego ( 2 torebki )
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 kostka bulionu drobiowego Knorra
- ½ łyżeczki kurkumy
- 2,5 szklanki wody
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
100 g sznycla z indyka= ok.84 kcal
Białko w 100 g: | 19,20 g |
Węglowodany w 100 g: | 0,00 g |
Tłuszcz w 100 g: | 0,70 g |