- ok.pół kg pieczarek
- połowa cebuli
- pieprz, sól
- śmietana 18%
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plastry, Cebulę także pokroić w plastry. Dajemy masło do rądelka i do rozgrzanego dodajemy pokrojone pieczarki i cebulę i dusimy pod przykryciem ok.25 minut. Pod koniec duszenia mieszamy sobie śmietanę z mąką i odrobina wody i wlewamy do rondelka z pieczarkami. Jeszcze chwilkę dusimy aż sos nam zgęstnieje.
Pycha!
Doskonale nadaje się na ziemniaki, makaron, ryż czy też placków ziemniaczanych.
CIEKAWOSTKA:
Agaricus L. – rodzaj grzybów należący do rodziny pieczarkowatych (Agaricaceae). Nazwa polska – pieczarka.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:
• pieczarki są cennym, niskokalorycznym pokarmem
• zawierają błonnik pokarmowy, który ma zdolność obniżania
cholesterolu we krwi
• zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżające
ryzyko powstania miażdżycy
• pieczarki są znakomitym źródłem białka
• zawierają liczne związki mineralne: potas, sód, magnez i selen
w ilościach porównywalnych do innych warzyw
• charakteryzują się wysoką zawartością witamin głównie z grupy B.
Tiamina, niacyna, kwas foliowy czy ryboflawina występują tu obficiej
niż w wielu warzywach
• liczne badania przeprowadzane w ostatnich latach potwierdzają
skuteczność preparatów otrzymywanych z grzybów w hamowaniu
nowotworów żołądka, jelit, piersi czy prostaty
• związki zawarte w pieczarkach posiadają zdolność do aktywacji
komórek immunologicznych (odpornościowych) u ludzi
• pieczarki zawierają w swoim składzie związki antyoksydacyjne -
niwelujące wolne rodniki w organizmie