Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 28 kwietnia 2013

PIECZARKI DUSZONE W ŚMIETANIE

SKŁADNIKI:
  • ok.pół kg pieczarek
  • połowa cebuli
  • pieprz, sól
  • śmietana 18%
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plastry, Cebulę także pokroić w plastry. Dajemy masło do rądelka i do rozgrzanego dodajemy pokrojone pieczarki i cebulę i dusimy pod przykryciem ok.25 minut. Pod koniec duszenia mieszamy sobie śmietanę z mąką i odrobina wody i wlewamy do rondelka z pieczarkami. Jeszcze chwilkę dusimy aż sos nam zgęstnieje.
Pycha!
Doskonale nadaje się na ziemniaki, makaron, ryż czy też placków ziemniaczanych.




CIEKAWOSTKA:
Agaricus L. – rodzaj grzybów należący do rodziny pieczarkowatych (Agaricaceae). Nazwa polska – pieczarka.

 Pieczarka łąkowa (Agaricus campestris)

WARTOŚCI ODŻYWCZE:
 •  pieczarki są cennym, niskokalorycznym pokarmem
•  zawierają błonnik pokarmowy, który ma zdolność obniżania
    cholesterolu we krwi
•  zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżające
   ryzyko powstania miażdżycy
•  pieczarki są znakomitym źródłem białka
•  zawierają liczne związki mineralne: potas, sód, magnez i selen
   w ilościach porównywalnych do innych warzyw
• charakteryzują się wysoką zawartością witamin głównie z grupy B.
   Tiamina, niacyna, kwas foliowy czy ryboflawina występują tu obficiej
   niż w wielu warzywach
• liczne badania przeprowadzane w ostatnich latach potwierdzają
  skuteczność preparatów otrzymywanych z grzybów w hamowaniu
  nowotworów żołądka, jelit, piersi czy prostaty
• związki zawarte w pieczarkach posiadają zdolność do aktywacji
  komórek immunologicznych (odpornościowych) u ludzi
• pieczarki zawierają w swoim składzie związki antyoksydacyjne -
  niwelujące wolne rodniki w organizmie