Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 28 kwietnia 2013

MARCHEW DO OBIADU NA SŁODKO

SKŁADNIKI:
  • 4 marchewki
  • śmietana 18%
  • cukier
  • tarka
PRZYGOTOWANIE:
Marchew ścieramy na tarce na średnich oczkach następnie dodajemy śmietanę( ok.6 łyżek) i 2 lyżki cukru. Dokładnie mieszamy.
Gotowe.

Pyszne jako dodatek do obiadu.
CIEKAWOSTKA:

Marchew zwyczajna Daucus carota L. – gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Występuje w stanie dzikim pospolicie na terenach Europy, Azji i północnej Afryki. Jest również rośliną uprawną. W Polsce w stanie dzikim jest rośliną bardzo pospolitą.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Zawiera witaminy A, C, witaminy z grupy B, a także witaminę E, H, K oraz PP. Nie brak też składników mineralnych takich, jak wapń, potas, sód, żelazo, miedź, fosfor, magnez, cynk i kobalt. Zawiera też kwas foliowy, kwas jabłkowy, inozytol oraz pektyny. Dzięki obecności dużej ilości błonnika, marchewka pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach. Sprzyja wydalaniu z organizmu produktów odpadowych przemiany materii.
Marchewkę najlepiej spożywać na surowo. Jest wówczas najbardziej wartościowa, choć ceną za to jest jej większa ciężkostrawność. Ugotowana staje się o wiele bardziej lekkostrawna, dzięki czemu mogą ją jeść już malutkie dzieci. Obróbka termiczna sprawia jednak, iż traci ona część swoich wartości odżywczych.