Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 11 kwietnia 2013

ZUPA OGÓRKOWA Z KOPERKIEM



SKŁADNIKI:

  • kawałek królika(np.noga królika)
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 listek laurowy,
  • 1 duża pokrojona w słupki marchewka,
  • kawałek selera pokrojonego w słupki,
  • 4 duże ziemniaki pokrojone w kwadraty,
  • 6 ogórków kiszonych startych na tarce, 
  • 1 łyżka masła,ząbek czosnku,sól,pieprz,koperek,vegeta


PRZYGOTOWANIE:

Mięso myjemy,zalewamy  wodą i gotujemy na wolnym ogniu.
Ja zawsze gdy mięso zaczyna się gotować wyciągam z garnka, przelewam gorącą wodą i wrzucam do nowego garnka z gotującą się wodą aby na zupie nie powstawały szumowiny. Do mięsa dodajemy liść laurowy odrobinę soli,pieprzu oraz ziele angielskie i wszystkie warzywa( pokrojony seler,marchewkę,cebulę i ziemniaki pokrojone w kosteczkę). Gotujemy około 45 minut. Do wywaru dodajemy ogórki( ścieramy na tarce o dużych oczkach,podsmażamy na maśle i wraz z czosnkiem dodajemy do zupy). Doprawiamy vegetą i koperkiem, gotujemy jeszcze przez 20 minut. Na koniec gotowania dodaję śmietanę do zup.

P.S.
 Ja , moja 4 letnia córeczka i mąż zajadamy się tą zupą, gdyż jest naprawdę zdrowa i smaczna.




Smacznego


CIEKAWOSTKA:

Zupa ogórkowa – potrawa kuchni polskiej, zupa gotowana na wywarze mięsnym z dodatkiem startych ogórków kiszonych lub przecieru ogórkowego i ziemniaków. Ogórki są znane człowiekowi od 5000 lat, a o szklarnianej uprawie i kiszeniu w beczkach wiedzieli już starożytni Rzymianie. W Polsce ogórki uprawia się od blisko 400 lat. Ogórki spożywa się na surowo, jak również dusi, smaży lub gotuje na parze. Świeże ogórki gruntowe najchętniej marynujemy (otrzymujemy tzw. ogórki konserwowe) lub kwasimy. Kwaszenie to jedna z najstarszych i najbardziej popularnych metod utrwalania żywności. Jest ona ceniona zarówno przez żywieniowców, jak i smakoszy. Warzywa kwaszone odznaczają się doskonałymi walorami smakowymi i wysoką wartością odżywczą ze względu na znaczną zawartość składników mineralnych i witamin.

WITAMINY:

Ogórki w czasie ich kiszenia podwajają swoją ilość witaminy C oraz B6 i B12. Z tego powodu są one polecane osobom zmagającym się z anemią. Powodują bowiem lepsze przyswajanie żelaza, czyniąc walkę z chorobą łatwiejszą.  Są one lekkostrawne i skutecznie oczyszczają organizm z toksyn i metali ciężkich. Zupa ogórkowa będzie więc świetnym pomysłem na danie obiadowe, podobnie jak chłodnik ogórkowy. Ponadto sprzyjają one lepszemu przyswajaniu pokarmów i wspomagają wydzielenie kwasów żołądkowych. Ogórki kiszone przyczyniają się również do szybszego usuwania wody z organizmu, dzięki czemu likwidują obrzęki i zastój płynów. Dieta jest bardziej efektywna głównie za sprawą ich właściwości, wspomagających perystaltykę jelit. Do tego ich jedzenie powoduje, że szybko osiąga się uczucie sytości, a zbędny tłuszcz spalany jest o wiele szybciej. Jakby tego było mało, ogórki kiszone pomagają zwalczać infekcje.