Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 11 kwietnia 2013

ZUPA-KREM Z KUKURYDZY Z KURKAMI

ZUPA KREM Z KUKURYDZY- Z KURKAMI(których tak bardzo pragniemy o tej porze roku)


SKŁADNIKI:

  • 1 duża kolba kukurydzy cukrowej,
  • 4-5 ziemniaków,
  • 25 dkg świeżych kurek
  • 50 g masła
  • 2 szklanki rosołu wołowego,
  • 2 szklanki mleka (jeśli zupa będzie za gęsta, dolej więcej),
  • 1 nieduża cebula,
  • 1 łyżeczka  ppapryki słodkiej mielonej,
  • 1/3 łyżeczki kurkumy,
  • 3-4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 10-15 dkg startego żółtego ostrego sera
  • sól 
PRZYGOTOWANIE:


Kukurydzę obieramy z liści, opłukujemy i ostrym nożem obkrajamy złote ziarenka(uwaga bo kapie sok!) Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. W garnku roztapiamy masło - dość dużo, ale zupa ma mieć maślany posmak .Wrzucamy ziemniaki i cebulkę, podsmażamy mieszając 3 min. uważając żeby się nie zrumieniły. Dodajemy kukurydzę razem z sokiem i kurkumą i mieszamy.Następnie zalewamy bulionem wołowym i gotujemy na malutkim ogniu aż ziemniaki zupełnie zmiękną, ok. 15-20 min. Miksujemy zupę blenderem na krem, dolewając stopniowo mleko aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Po zmiksowaniu ponownie musimy zagotować(ale ostrożnie, bo zupa jest gęsta i lubi się przypalać) i doprawiamy też sosem sojowym i papryką. Na patelnię wlewamy oliwę dodając 1 łyżeczkę masła i na bardzo mocno rozgrzany tłuszcz wrzucamy oczyszczone dokładnie, opłukane i osuszone kurki. Smażymy je przez 3 min. na silnym ogniu aż zaczną się rumienić. 

 Rozlewamy zupę na talerz, posypujemy serem i kurkami. 

Mniam ......

Serdecznie polecam na obiad jak i na pyszną kolację dla dwojga. :))))



 CIEKAWOSTKA:


Pochodzenie kukurydzy ( Zea mays)


Badania archeologiczne pozwalają stwierdzić, że kukurydza była uprawiana na płaskowyżu meksykańskim już siedem tysięcy lat temu. Nie odnaleziono dzikiej formy kukurydzy, nie wiadomo czy wyginęła, czy też nigdy nie istniała? Być może kukurydza "została stworzona" przez człowieka w wyniku krzyżowania i selekcji teosinte - dziko rosnącej trawy z rodzaju Zea .


WITAMINY : 

Ziarna kukurydzy zawierają 60-70 % skrobi, 9-14 % białka, 4-8 % tłuszczu. Są bogate w witaminy z grupy B, witaminy D, E, A i K oraz w dużą ilość witaminy C. Sole mineralne w kukurydzy to potas, fosfor, żelazo, magnez, wapń, selen i cyn. Selen w połączeniu z witaminą E powoduje, że kukurydza ma duże znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych. Olej kukurydziany ma właściwości obniżające cholesterol we krwi.
Najzdrowsza jest kukurydza świeża. Konserwowa zawiera dużo więcej cukru i soli i o 2/3 mniej skrobi.