- 600 dag mięsa karkówka
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- ok.1 łyżeczka oregano
- ok. 1 łyżeczka papryka słodka
- ok.1 łyżeczka bazylia
- sól morska
- świeżo zmielany pieprz
- ok. pół łyżeczki majeranek
- ok. pół łyżeczki -odrobina przyprawy do spagetti
- ser cambert Brie Turek( połowa) z kawałkami pieprzu
- mieszanka serów twardych (Sottile Gusto) Regio Piatto
- 25 dag sera żółtego
- oliwa z oliwek
- FIX spaghetti bolognese
PRZYGOTOWANIE:
Na rozgrzanej patelni usmaż na oliwie z oliwek czosnek i cebulę pokrojone bardzo drobniutko. Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałeczki mięso karkówkę(małe kwadraciki) i smażymy pod przykryciem. Dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy wszystko ok. 1 godzinę co jakiś czas mieszając aby mięso nam nie przywarło do patelni. Można podlewać wodą aby nam się nie przypalało. Na sam koniec smażenia dodajemy ser cambert i cały czas mieszamy i następnie mieszankę serów twardych. Kiedy sery się roztopią dodajemy FIX SPAGHETTI BOLOGNESE wymieszane z 250 ml wody i wlewamy do patelni. Gotujemy jeszcze wszystko ok.10 minut. Gotowe.
![]() |
POKROJONE MIĘSO |
![]() |
PRZYPRAWY |
![]() |
MIĘSO PRZYPRAWIONE |
![]() |
SMAŻENIE MIĘSA- DODAŁAM ODROBINĘ SZPINAKU |
![]() |
A TUTAJ JUŻ GOTOWY SOS Z MIĘSEM |
![]() |
MAKARON DO SPAGETTI- UŻYWAM WYŁĄCZNIE DOBRYCH WŁOSKICH MAKARONÓW |
![]() |
SMACZNEGO- POSYP SOS SEREM NP. MOZARELLA LUB SEREM ŻÓŁTYM STARTYM NA TARCE |
Podajemy z makaronem do spaghetti i posypujemy serem żółtym startym na tarce.
CIEKAWOSTKA:
Gotowanie makaronu DO SPAGHETTI

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąkipszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu). Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe. Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 PORCJA SPAGHETTI = ok. 710 kcal