- ok.pół kg żeberek
- można ale nie trzeba dodawać garść prawdziwków
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- marchew, pietruszka, seler( aby zrobić bulion warzywny)
- żur
- majeranek
- jajka ugotowane na twardo
● 350 g mąki razowej
● 1 l wody
● 3 ząbki czosnku
● 3 liście laurowe
● 5 ziaren ziela angielskiego
Do dużego garnka wsypać mąkę, zalać taką ilością wrzącej wody, aby uzyskać gładką masę. Potem wlać pozostałą wodę, dodać czosnek i przyprawy. Garnek zawiązać gazą i odstawić na trzy dni w ciepłe miejsce. Zakwas przecedzić.
PRZYGOTOWANIE:
Mięso i warzywa ugotować aby powstał nam bulion. Dodajemy czosnek(pokrojony na cząstki lub przepuszczony przez praskę-w zależności jak kto lubi) i wszystkie przyprawy. Gdy jarzyny będą miękkie wyciągamy je z zupy. Dodajemy zakwas i wszystkie przyprawy.Zupę podawać z jajkiem, ziemniakami i białą kiełbasą, posypaną zieleniną.
Niewykorzystany zakwas należy wlać do butelki i przechowywać w lodówce.
Żur (żurek, zakwaszona zupa mączna) – zupa przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej mająca charakterystyczny kwaśny smak. Specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej, czeskiej i słowackiej oraz innych Słowian północnych. Bywa zabielana mlekiem albo śmietaną (żur postny), lub przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Najlepsze żury gotowane są z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.
Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny[1], (s)kisły. W Czechach zupa ta jest znana pod nazwą kyselo (czeskie słowo kyselý – kwaśny).
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Żur z razowej pełnej mąki stanowi jedno z najbogatszych źródeł witamin z grupy B, naturalnie pod warunkiem, że nie gotuje się go zbyt długo, bo temperatura je niszczy. Ta ważna witamina ułatwia trawienie węglowodanów, jest niezbędna dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Jej niedobór powoduje stan chronicznego dokuczliwego zmęczenia i rozdrażnienia, brak apetytu, osłabienie pamięci, niezdolność do koncentracji oraz ogólną apatię. Dużych dawek kompleksu witamin B, bo w naturze nie ma produktu, który zawierałby wyłącznie wyizolowane jej grupy, np. B6 czy B1, potrzebują kobiety w ciąży oraz osoby żyjące w stresie. Regularne jedzenie żurku z razowej pełnej mąki leczy niedomagania przewodu pokarmowego, korzystnie wpływa m.in. na pracę żołądka, jelit i okazuje się pomocne przy leczeniu alergii, reumatyzmu, nerwic, migren, niedokrwistości, chorób skórnych, a nawet łuszczycy.