Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 7 maja 2013

ZUPA POMIDOROWA Z MARARONEM

SKŁADNIKI:
  • udko
  • marchew
  • pietrzuszka
  • mały seler
  • natka pietruszki
  • liść lubczyku-ok.5 listek
  • sól, pieprz, vegeta, magii- do smaku
  • 3 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • koncentrat pomidorowy Pudliszki 150g
  • śmietana 18% do zup ok.3 łyżki
  • makaron wedle upodobania( mogą być nitki lub np.wstążki, świderki, kokardki czy inne)
PRZYGOTOWANIE:

Gotuję wywar z udka i wszystkich warzyw( mięso obrać ze skóry i dokładnie umyć,warzywa obrać i umyć). Następnie dodaję wszystkie przyprawy. Zupę gotuję na malutkim ogniu ok.1,5 godziny. Kiedy mięso i warzywa będą już miękkie dodaję koncentrat pomidorowy. Do garnka 4 litrowego dodaję ok.150 g przecieru pomidorowego. Przyprawiamy do smaku. Do śmietany w kubku dodajemy  odrobinę zupy i mieszamy i wlewamy do garnka z zupą( by nam się zupa nie zważyła). Gotujemy do zakipienia.Śmietany już nie gotujemy!!!! Zupę można posypać pietruszką lub koperkiem. Gotuję wcześniej makaron. I odcedzony wykładam na talerz i dolewam zupę.



CIEKAWOSTKA:

Czy wiesz, że  pomidorówka obchodzi 10 maja swoje święto - Międzynarodowy Dzień Zupy Pomidorowej. Święto to jest nowe o szerokiej tradycji.
Wszystko zaczęło się jak polscy żeglarze przywieźli pierwszego pomidora z wyspy Tomate Island. Kiedy go do kraju dowieźli odkryli ze zdumieniem, iż owoc tak upragniony zgnił. Postanowili pomidory te przetransportować w formie cieczy. Rozdrobnili je w wielkim imadle i powstały sok (z dodatkiem zagęszczaczy z Kotlina) przewieźli do Polski. I oto cała zdumiewająca historia Zupy Pomidorowej, którą wynaleźli Polacy, a piją ją również Niemcy (Tomatesupe). Rodziny z tradycją na pewno zajadają się 10 maja tą piękną Zupą Pomidorową!!!
W Azji dominuje zupa pomidorowa z ryżem, w Afryce z baobabem, a na Grenlandii z kostkami lodu. Oczywiście największy zbyt ma klasyczna zupa pomidorowa z makaronem. Zatem 10 maja wszyscy zjedzmy pomidorową. Smacznego :)

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

Pomidory mają nam wiele do zaoferowania, są niskokaloryczne i doskonale poprawiają trawienie. Piękne, okrągłe i pachnące czerwone kule to prawdziwa bomba witaminowa. Zawierają przede wszystkim wiele witamin z grup A, B i C, a także mnóstwo potasu i żelaza. Istotnym składnikiem jest także likopen, który odpowiada za wyrazisty, piękny kolor pomidora. Likopen posiada niezwykła moc, zapobiega jednej z najczęściej pojawiających się odmian nowotworu u mężczyzn – raka prostaty. 


Łyżka wazowa (ok. 100 g)zupy pomidorowejto zaledwie 29 kalorii. Bardziej tuczące są dodatki do zup - np. makaron, ryż, grzanki, drobne kasze (manna, kukurydziana) - które dostarczają węglowodanów sprzyjających nadwadze.