- pół kg mięsa wieprzowego najlepiej szynki
- 1 bułka namoczona w mleku
- 1 jajko
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
Mięso, cebulę i bułkę mielimy w maszynce do mięsa do dużej miski lub półmiska. Następnie dodajemy jajko i wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Masa ma być jednolita i klejąca. Przyprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Następnie wyrabiamy kotlety bardzo starannie. Formujemy podłużne kotlety, które obtaczamy z obydwu stron w bułce tartej a następnie nieco je spłaszczamy. Kładziemy na patelnie z silnie rozgrzanym tłuszczem i smażymy ok.5 minut z obydwu stron na rumiano. Usmażone kotlety kładziemy na ręcznik papierowy w celu zmniejszenia tłuszczu w kotlecie. I gotowe. Można podawać.
Można jeszcze przełożyć usmażone kotlety do rondla, podkładając kawałek masła i podlewając odrobiną wody. Przykryć i trzymać na słabym ogniu ok. 15 minut.