Łączna liczba wyświetleń

sobota, 1 czerwca 2013

KOTLETY MIELONE na 8 PORCJI

SKŁADNIKI:
  • pół kg mięsa wieprzowego najlepiej szynki
  •  1 bułka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE:

Mięso, cebulę i bułkę mielimy w maszynce do mięsa do dużej miski lub półmiska. Następnie dodajemy jajko i wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Masa ma być jednolita i klejąca. Przyprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Następnie wyrabiamy kotlety bardzo starannie. Formujemy podłużne kotlety, które obtaczamy z obydwu stron w bułce tartej  a następnie nieco je spłaszczamy. Kładziemy na patelnie z silnie rozgrzanym tłuszczem i smażymy ok.5 minut z obydwu stron na rumiano. Usmażone kotlety kładziemy na ręcznik papierowy w celu zmniejszenia tłuszczu w kotlecie. I gotowe. Można podawać.
Można jeszcze przełożyć usmażone kotlety do rondla, podkładając kawałek masła i podlewając odrobiną wody. Przykryć i trzymać na słabym ogniu ok. 15 minut.