Łączna liczba wyświetleń

środa, 21 sierpnia 2013

KOPYTKA

SKŁADNIKI:
  • 1kg ziemniaków 
  • ok.250 g mąki pszennej
  • 2 łużki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

Zacznijmy od ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Ziemniaki odcedzamy, a następnie przekładamy na blat do wystygnięcie. Po kilku minutach lekko ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę. Potem całość zostawiamy do całkowitego przestygnięcia. Następnie dodajemy mąkę, jajko i sól i wyrabiamy ciasto. Kiedy już wyrobimy ciasto tworzymy wałeczki które kroimy potem na nasze kopytka.  Można już wstawić na gaz garnek z dużą ilością osolonej wody oraz odrobiną oleju aby nam się kopytka nie skleiły. Gotujemy aż wypłyną do góry. Kopytka są już gotowe. Można również podsmażyć je na patelni na odrobinie oleju lub ze skwarkami. PYCHOTKA!

Smacznego!

PODSMAŻONE KOPYTKA