• 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 2 łyżeczki cukru pudru
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 2 jaja (oddzielnie żółtka od białek)
• 1/2 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego) lub roztopionego masła
• niecałe 2 szklanki mleka
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę należy przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier oraz cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać żółtka, olej roślinny i mleko. Zmiksować mikserem do połączenia się składników.Można od razu wykonywać gofry ale lepsze są gdy ciasto odstawimy. Ciasto odstawić na 1 godzinę. Rozgrzać gofrownicę na maksymalną moc. Ciasto na gofry ponownie zmiksować, następnie dodać białka (przez chwilę ubijane lecz nie całkiem na puszyste) i ponownie krótko zmiksować. Gofry piec przez około 8 minut(zależy od gofrownicy). Nakładamy ciasto chochlą i rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę. Posypać cukrem pudrem lub przykryć bitą śmietaną i świeżymi lub mrożonymi owocami, lub marmoladą. Gofry możemy też polewać dowolnym sosem.
nalewanie ciasta do gofrownicy |
pieczenie gofrów |
PRZYKŁADOWE PROPORCJE PODANIA GOFRÓW Z BITĄ ŚMIETANĄ, TRUSKAWKAMI I CZEKOLADĄ |