- 1/2 kg(pół kg) sera tłustego
- 70 dag maki pszennej + szczypta soli
- 6 żółtek
- 1/2 paczki masła
- cukier waniliowy
- odrobina śmietany 18%
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka spirytusu lub octu
- smalec do smażenia lub olej
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę należy przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki i wyrobić miękkie ciasto. Można je lekko podsypywać mąką, gdyby nam się kleiło do blatu.Następnie odkrawamy po kawałku i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1 – 1,5 cm i wykrawamy kółka szklanką, a w ich środku okrągłą dziurkę( np. kieliszkiem). Następnie rozgrzać smalec i na gorącym tłuszczu smażyć oponki z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy i odsączamy na papierowym ręczniku. Oponki należy posypać cukrem pudrem.
GOTOWE!
SMACZNEGO!!!!