Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 27 sierpnia 2013

OPONKI

SKŁADNIKI:
  • 1/2 kg(pół kg) sera tłustego
  • 70 dag maki pszennej + szczypta soli
  • 6 żółtek
  • 1/2 paczki masła
  • cukier waniliowy
  • odrobina śmietany 18%
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka spirytusu lub octu
  • smalec do smażenia lub olej

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę należy przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki i wyrobić miękkie ciasto. Można je lekko podsypywać mąką, gdyby nam się kleiło do blatu.Następnie odkrawamy po kawałku i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1 – 1,5 cm i wykrawamy kółka szklanką, a w ich środku okrągłą dziurkę( np. kieliszkiem). Następnie rozgrzać smalec i na gorącym tłuszczu smażyć oponki z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy i odsączamy na papierowym ręczniku. Oponki należy posypać cukrem pudrem.

GOTOWE!




SMACZNEGO!!!!