- 3 buraki
- ok.40 dag kawałek mięsa z kością(np.wołowego)
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- sól, pieprz, liść laurowy, vegeta, magii
- śmietana 30%
PRZYGOTOWANIE:
Zawsze obgotowuję mięso i wrzucam do drugiego garnka gotującej się czystej wody. Kroję buraki na talarki i dodaję do garnka 4 litrowego a następnie marchew, pietruszkę i seler. Przyprawiam i gotuję na wolnym ogniu ok.2 godzin. Barszcz nie może się zagotować gdyż starci kolor i wszystkie swoje właściwości.
Kiedy mięso i buraki będą już miękkie wlewamy ok.5 łyżek śmietany i nie gotujemy już śmietany!!!!
Barszcz najlepiej smakuje z ziemniakami.
CIEKAWOSTKA:
Zakwas na barszcz czerwony:
- 2 kg niedużych buraków czerwonych
- 1 główka czosnku
- 2 większe cebule
- 2 płaskie łyżki soli
- 1 kromka chleba ciemnego pieczonego na zakwasie
WARTOŚCI ODŻYWCZE :
Kiszony barszcz czerwony, produkt tani i łatwo dostępny, jest też wspaniałym źródłem witaminy C, dzięki czemu zapobiega przeziębieniom oraz grypie.
Możemy go także wykorzystywać na różne sposoby, nie tylko do ugotowania popularnej polskiej, ukraińskiej, białoruskiej zupy zwanej barszczem, ale systematycznie np. pić każdego dnia po małej szklaneczce surowego barszczu czerwonego.
Czerwony barszczyk jest doskonałym środkiem na wszelkiego rodzaju „pieczenia w dołku”, „zgagi” i „kwasy”.
Buraki mają dużo tylko kwasu foliowego, trochę witaminy C (więcej jej zawiera kwas buraczany, bo w trakcie fermentacji powstaje kwas askorbinowy) i jeszcze mniej witaminy B1. Jest w nich natomiast dużo pierwiastków mineralnych: żelaza, wapnia, magnezu, potasu. Składniki te rozpuszczają się w wodzie, więc lepiej nie gotować buraków, chyba że w zupie. Bardziej wartościowe będą, jeśli zostaną upieczone w skórce i obrane dopiero przed jedzeniem. A jeśli ktoś chce w pełni skorzystać z ich bogactwa, niech pije sok z buraków. To wspaniały środek krwiotwórczy, dawno uznany przez medycynę naturalną. Zapobiega anemii, co więcej, wspomaga leczenie białaczki. Buraczane antocyjany (barwniki należące do polifenoli, czyli bardzo silnych przeciwutleniaczy) czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają więc układ krwionośny. Mają silne działanie antynowotworowe - neutralizują wolne rodniki, chroniąc komórki i przed rakiem, i przed starzeniem się.