Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 25 kwietnia 2013

KROKIETY Z MIĘSA WIEPRZOWEGO

SKŁADNIKI:

NA 8 KROKIETÓW

NALEŚNIKI:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
FARSZ:

  • około 700g mięsa wieprzowego (używam łopatki)
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • można dodać surowe jajko ale nie trzeba
 SMAŻENIE:

  • olej do smażenia
  • 1 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3 jajka utrzepane
PRZYGOTOWANIE:

Na początek należy usmażyć cienki  naleśniki.
Mięso na farsz pokroić na kawałki i ugotować (z dodatkiem wegety oraz warzyw takich jak marchewka, pietruszka i cebula- lub można wykorzystać resztki mięsa z zupy). Ostudzić i zmielić w maszynce do mięsa.Cebulę pokroić drobno i podsmażyć na oleju aż będzie miękka i lekko brązowa. Dodać do mięsa, wymieszać dobrze i doprawić solą i pieprzem. 
Układać około 2-3 łyżki farszu na każdym naleśniku i zwijać jak krokiety.
Następnie tak przygotowane krokiety panierować w jajku i bułce tartej. Piec na średnio rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
POLECAM  podawać z barszczem czerwonym. 
Można je również zamrozić.

CIEKAWOSTKA:

Krokiet – potrawa, która składa się z zapiekanego naleśnika z farszem.
 Polecam inne rodzaje farszu do krokietów :
  • farsz z kapustą kiszoną i grzybam
  • farsz mięsny – gotuje się najpierw mięso (zazwyczaj karkówkę) w bulionie wołowym wraz z dodatkiem liścia bobkowego, ziela angielskiego, marchewki, pietruszki (korzeń). Po zgotowaniu, mięso mieli się, a następnie dodaje do niego surowe jajko, smażoną na maśle cebulę, pieprz (można dodać też czosnku) i całość miesza do powstania jednolitej masy;
  • farsz mięsno-kapuściany – posiekana kiszona kapusta wraz z mielonym mięsem;
  • farsz mięsno-grzybowy – do zmielonego mięsa można dodać pokrojone grzyby; zazwyczaj korzysta się z grzybów suszonych, które należy najpierw namoczyć i zagotować, a następnie pokroić;
  • spotyka się również farsz z pieczarkami, żółtym serem i podsmażoną cebulką.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:

 w 100 g KROKIETA Z MIĘSEM:

Wartość energetyczna w 100 g:289,00 kcal
Białko w 100 g:11,00 g
Węglowodany w 100 g:21,00 g
Tłuszcz w 100 g:18,00 g