NA 8 KROKIETÓW
NALEŚNIKI:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
FARSZ:
- około 700g mięsa wieprzowego (używam łopatki)
- 1 duża cebula
- sól, pieprz do smaku
- można dodać surowe jajko ale nie trzeba
- olej do smażenia
- 1 1/2 szklanki bułki tartej
- 3 jajka utrzepane
PRZYGOTOWANIE:
Na początek należy usmażyć cienki naleśniki.
Mięso na farsz pokroić na kawałki i ugotować (z dodatkiem wegety oraz warzyw takich jak marchewka, pietruszka i cebula- lub można wykorzystać resztki mięsa z zupy). Ostudzić i zmielić w maszynce do mięsa.Cebulę pokroić drobno i podsmażyć na oleju aż będzie miękka i lekko brązowa. Dodać do mięsa, wymieszać dobrze i doprawić solą i pieprzem.
Układać około 2-3 łyżki farszu na każdym naleśniku i zwijać jak krokiety.
Następnie tak przygotowane krokiety panierować w jajku i bułce tartej. Piec na średnio rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
POLECAM podawać z barszczem czerwonym.
Można je również zamrozić.
CIEKAWOSTKA:
Krokiet – potrawa, która składa się z zapiekanego naleśnika z farszem.
Polecam inne rodzaje farszu do krokietów :
- farsz z kapustą kiszoną i grzybam
- farsz mięsny – gotuje się najpierw mięso (zazwyczaj karkówkę) w bulionie wołowym wraz z dodatkiem liścia bobkowego, ziela angielskiego, marchewki, pietruszki (korzeń). Po zgotowaniu, mięso mieli się, a następnie dodaje do niego surowe jajko, smażoną na maśle cebulę, pieprz (można dodać też czosnku) i całość miesza do powstania jednolitej masy;
- farsz mięsno-kapuściany – posiekana kiszona kapusta wraz z mielonym mięsem;
- farsz mięsno-grzybowy – do zmielonego mięsa można dodać pokrojone grzyby; zazwyczaj korzysta się z grzybów suszonych, które należy najpierw namoczyć i zagotować, a następnie pokroić;
- spotyka się również farsz z pieczarkami, żółtym serem i podsmażoną cebulką.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
w 100 g KROKIETA Z MIĘSEM:
Wartość energetyczna w 100 g: | 289,00 kcal |
Białko w 100 g: | 11,00 g |
Węglowodany w 100 g: | 21,00 g |
Tłuszcz w 100 g: | 18,00 g |