- 250 dag fasoli Jaś
- 30 dag boczku
- 30 dag kiełbasy suchej dobrej
- cebula
- listek laurowy
- ziele angielskie
- koncentrat pomidorowy Pudliszki
- vegeta, sól, pieprz
- słodka papryka czerwona
- majeranek
PRZYGOTOWANIE:
Aby fasola byłą dobra i miękka zawsze namaczam ją wcześniej całą noc. Rano w tej samej wodzie gotuję fasolę( oczywiście uzupełniam garnek do pełna -ja gotuję w 4l ) i podsmażam na patelni boczek oraz kiełbasę. Następnie wsypuję wszystko do gotującej się fasoli. Na patelni z odrobinką tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną drobniutko i wsypuję do garnka. Wszystko doprawiam przyprawami i gotuję na małym ogniu ok. 5 godzin. Oczywiście czas gotowania zależy od tego kiedy fasola będzie już miękka. Na sam koniec gotowania dodaję 4 łyżki koncentratu pomidorowego i całość gotuję. Aby fasola po bretońsku była gęściejsza robię zasmażkę. Zawsze na 1 łyżkę masła dodaję 1 łyżkę mąki. W tym wypadku na garnek 4 l robię zasmażkę z 4 łyżek masła i 4 łyżek mąki( czyli roztapiam masło na patelni i powolutku dodaję mąkę cały czas mieszając aby nie powstały grudki) i wlewam do garnka z fasolą. Zagotować i całość gotowa.
CIEKAWOSTKA
Fasolka po bretońsku –jest to danie, które zawiera fasolę gotowaną lub duszoną z sosem pomidorowym wraz z dodatkami. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej.
Fasola to roślina strączkowa często wykorzystywana w rożnych kuchniach świata. Nie zawsze jednak cieszyła się tak dużym uznaniem, ponieważ do czasów wielkich odkryć geograficznych nie była znana większemu gronu smakoszy. Fasola, której obecnie wyróżnia się około 30 odmian, jak wiele produktów zaadaptowanych do kuchni europejskiej, pochodzi z Ameryki Południowej. Dzięki bogactwu wartości odżywczych, wykwintnemu smakowi i łatwemu przyrządzaniu stała się ważnym źródłem spożycia białka, dlatego też dania z fasoli są niezastąpionym elementem diety wegetariańskiej.
WITAMINY:
Fasola to bogate źródło witamin i minerałów.Fasola to bogate źródło witamin z grupy B, C i E oraz składników mineralnych takich jak: potas, magnez i selen. W jej strączkach znajdują się również substancje o działaniu przeciwcukrzycowym. Ze względu na właściwości moczopędne fasola stosowana jest w leczeniu i profilaktyce chorób nerek i moczowodów. Spożywanie roślin strączkowych ważne jest również ze względu na zawarty w nich błonnik, który odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego.