- ok.pół kg karczku wieprzowego
- przyprawa do grilla
- czosnek
- przyprawa do karczku
- papryka słodka
- oliwa z oliwek
- ziemniaki na frytki(4 duże)+ olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Aby mięso było smaczne należy natrzeć mięso przyprawami i oliwą i włożyć do lodówki na ok.3 godziny. Następnie wkładamy do piekarnika z funkcją grilla na 20 minut na temperaturę 210 st.Co 5 minut obracamy karkówki. Można podobnie mięso upiec nie MAJĄC FUNKCJI GRILLA RÓWNIEŻ W PIEKARNIKU USTAWIONYM NA TERMOOBIEG NA 25 MINUT W TEMPERATURZE 180 ST.
Mięso jest miękkie i cudne w smaku.
Do tego podaję usmażone z ziemniaków frytki- nie gotowe do są beznadziejne !!!! i oczywiście jakąś pyszną surówkę.
I zestaw sosów. Mniam....
CIEKAWOSTKA:
1. głowa (ryj) 2. podgardle 3. Karczek i schab 4. łopatka 5. mostek 6. żeberka 7. polędwica + (w tylnej części) biodrówka 8. polędwiczka 9. boczek 10. brzuszek 11. łopatka wieprzowa 12. szynka 13. golonka 14. noga 15. ogon
