SKŁADNIKI:
- woda
- 1 marchewka
- pół pietruszki
- 1 mały ziemniak
- łyżka kleiku ryżowego
- mięso z gołąbka( malutka porcja np. skrzydełko) BEZ WYWARU
- odrobinka selera
- łyżeczka oleju rzepakowego
Warzywa najpierw wyszoruj, obierz, dokładnie umyj, pokrój na kawałeczki. Włóż do rondelka i zalej szklanką wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa całkiem zmiękną (mniej więcej pół godziny). Dodając kleiku ryżowego, rozrób go w odpowiedniej ilości wrzątku i dodaj do zupy już po ugotowaniu. Osobno - w wodzie bez żadnych dodatków - ugotuj mięso. Wyjmij je z wywaru. Uwaga! Niemowlęciu nie wolno podawać wywaru, ale możesz go wykorzystać np. do zupy dla reszty rodziny. Mięso drobno posiekaj i dorzuć do zupy. Zmiksuj całość . Gdyby zupa była za gęsta, dolej nieco przegotowanej wody, modyfikowanego mleka lub mleka z piersi.