Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 25 kwietnia 2013

ZUPKA JARZYNOWA DLA DZIECKA NA GOŁĄBKU(JA DAJĘ JĄ OD 6 MIESIĄCA)

ZUPKA JARZYNOWA DLA DZIECKA NA GOŁĄBKU(JA DAJĘ JĄ OD 6 MIESIĄCA)

SKŁADNIKI:
  • woda
  • 1 marchewka
  • pół pietruszki
  • 1 mały ziemniak
  • łyżka kleiku ryżowego
  • mięso z gołąbka( malutka porcja np. skrzydełko) BEZ WYWARU
  • odrobinka selera
  • łyżeczka oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE:


Warzywa najpierw wyszoruj, obierz, dokładnie umyj, pokrój na kawałeczki. Włóż do rondelka i zalej szklanką wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa całkiem zmiękną (mniej więcej pół godziny). Dodając kleiku ryżowego, rozrób go w odpowiedniej ilości wrzątku i dodaj do zupy już po ugotowaniu. Osobno - w wodzie bez żadnych dodatków - ugotuj mięso. Wyjmij je z wywaru. Uwaga! Niemowlęciu nie wolno podawać wywaru, ale możesz go wykorzystać np. do zupy dla reszty rodziny. Mięso drobno posiekaj i dorzuć do zupy. Zmiksuj całość . Gdyby zupa była za gęsta, dolej nieco przegotowanej wody, modyfikowanego mleka lub mleka z piersi.