Łączna liczba wyświetleń

środa, 17 kwietnia 2013

PIECZEŃ WOŁOWA( STEKI WOŁOWE) W SOSIE WŁASNYM DO OBIADU

SKŁADNIKI:
  • 3 steki wołowe pokrojone w cienkie plastry
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • liść laurowy
  • magii
  • vegeta
  • mąka
  • śmietana


PRZYGOTOWANIE:

Mięso umyć, wysuszyć. Obtoczyć z obu stron mąką i podsmażyć obustronnie na patelni rozgrzanej olejem. Następnie przekładamy mięso do garnka i zalewamy gorącą wodą. Dodajemy  przyprawy oraz podsmarzoną na złocisty kolor cebulę i czosnek. Mięso dusimy na wolnym ogniu ok.1,5 godziny. W razie potrzeby podlewamy wodą, aby sos się nie przypalił. Aby zrobić gęściejszy sos wlewamy trochę sosu z garnka do kubka, dodajemy ok. 2 łyżek mąki i 2 łyżki śmietany(ja daję do sosów i zup) i blenderujemy a następnie z powrotem wlewamy do garnka. Mieszamy i zagotujmy. Gotowe.

Świetnie smakuje z ziemniakami, ale również z dobrym makaronem. A do tego pyszna surówka.




CIEKAWOSTKA:

Wołowina (mięso wołowe) – mięso otrzymane z bydła o wieku powyżej 0,5 roku. Jest jednym z najważniejszych mięs kuchni europejskiej i amerykańskiej. Pięcioma największymi producentami wołowiny są: Stany Zjednoczone, Brazylia, Unia Europejska, Chiny oraz Indie. Najdroższa na świecie jest wołowina Kobe.

 WITAMINY:

Wołowina to bogactwo witamin z grupy B. Dokładnie chodzi o witaminę B6 i B12. Funkcją witaminy B12 jest min. współuczestniczenie w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Jej obecność pozwana na dotlenienie mięśni. Witamina B6 natomiast wspomaga regenerację po wysiłku oraz uczestniczy w syntezie białka niezbędnego do budowy mięśni. Wołowina jest ważnym, naturalnym źródłem składników odżywczych, takich jak pełnowartościowe białko, żelazo, cynk oraz witaminy B-kompleks. Dodatkowo jest ona także cennym źródłem sprzężonych dienów kwasu linolowego (CLA), które wpływając bardzo korzystnie na zdrowotność organizmu, są od kilku lat przedmiotem dużego zainteresowania.