- 3 steki wołowe pokrojone w cienkie plastry
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz kolorowy
- liść laurowy
- magii
- vegeta
- mąka
- śmietana
PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyć, wysuszyć. Obtoczyć z obu stron mąką i podsmażyć obustronnie na patelni rozgrzanej olejem. Następnie przekładamy mięso do garnka i zalewamy gorącą wodą. Dodajemy przyprawy oraz podsmarzoną na złocisty kolor cebulę i czosnek. Mięso dusimy na wolnym ogniu ok.1,5 godziny. W razie potrzeby podlewamy wodą, aby sos się nie przypalił. Aby zrobić gęściejszy sos wlewamy trochę sosu z garnka do kubka, dodajemy ok. 2 łyżek mąki i 2 łyżki śmietany(ja daję do sosów i zup) i blenderujemy a następnie z powrotem wlewamy do garnka. Mieszamy i zagotujmy. Gotowe.
Świetnie smakuje z ziemniakami, ale również z dobrym makaronem. A do tego pyszna surówka.
CIEKAWOSTKA:
Wołowina (mięso wołowe) – mięso otrzymane z bydła o wieku powyżej 0,5 roku. Jest jednym z najważniejszych mięs kuchni europejskiej i amerykańskiej. Pięcioma największymi producentami wołowiny są: Stany Zjednoczone, Brazylia, Unia Europejska, Chiny oraz Indie. Najdroższa na świecie jest wołowina Kobe.
WITAMINY:
Wołowina to bogactwo witamin z grupy B. Dokładnie chodzi o witaminę B6 i B12. Funkcją witaminy B12 jest min. współuczestniczenie w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Jej obecność pozwana na dotlenienie mięśni. Witamina B6 natomiast wspomaga regenerację po wysiłku oraz uczestniczy w syntezie białka niezbędnego do budowy mięśni. Wołowina jest ważnym, naturalnym źródłem składników odżywczych, takich jak pełnowartościowe białko, żelazo, cynk oraz witaminy B-kompleks. Dodatkowo jest ona także cennym źródłem sprzężonych dienów kwasu linolowego (CLA), które wpływając bardzo korzystnie na zdrowotność organizmu, są od kilku lat przedmiotem dużego zainteresowania.