Łączna liczba wyświetleń

środa, 17 kwietnia 2013

ZUPA KRUPNIK

SKŁADNIKI:
  • włoszczyzna( marchew, pietruszka, seler)
  • kasza(pęczak, perłowy)
  • ziemniaki
  • listek laurowy
  • sól, pieprz, vegeta
  • magi
  • 2 skrzydełka
PRZYGOTOWANIE:

 Na skrzydełkach ugotować wywar z listkiem i zielem angielskim i wszystkimi przyprawami.  Włoszczyznę i ziemniaki zetrzeć na tarce na średnich oczkach( w zależności jak lubimy) i dodać do wywaru. Gotować ok.1 godziny na małym ogniu. Kaszę  (u mnie jęczmienna perłowa) opłukać i wrzucić do garnka( na garnek 2 l daję połowę szklanki kaszy) . Można również wrzucić koperek lub natkę.Gotować jeszcze ok pół godziny aż kasza będzie miękka.

Smacznego.




CIEKAWOSTKA:

Krupnikzupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym, z ziemniakami, zasypana kaszą (krupami). Zwykle dodaje się do niej grzyby suszone. Można ją jeść także z kawałkami mięsa.


WITAMINY:

Kasze są pożywnym, zdrowym produktem, ponieważ są lekkostrawne, zawierają skrobię, białko, wiele witamin z grupy B i dużo składników mineralnych.
Najwięcej witaminy B1 jest w kaszy gryczanej oraz jaglanej, witaminy B2 w gryczanej, PP w jęczmiennej perłowej.
Kasze zawierają również witaminę B6, kwas foliowy oraz witaminę E.
Kasze zawierają również cała gamę składników mineralnych, począwszy od fosforu, magnezu i potasu, a także żelazo, miedź, cynk, wapń, mangan czy krzem.
Działanie: zapobiega zaparciom, obniża poziom cholesterolu, zapobiega powstawaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych, wpływa korzystnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, z uwagi na zawartość przeciwutleniaczy przeciwdziała nowotworom, korzystnie wpływa na skórę. Z tej grupy najwyższą wartość odżywczą ma kasza jęczmienna pęczak.