Łączna liczba wyświetleń

piątek, 12 kwietnia 2013

SAŁATA Z JAJKIEM, WARZYWAMI DO OBIADU

SKŁADNIKI:


  • połowę paczki -mieszanka sałat(np. mix sałat z roszpunką)
  • 1 jajko
  • 1 ogórek kiszony
  • wiązka szczypiorku
  • można dodać odrobinę kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki majonezu
  • ser do posypania(polecam jakiś dobry włoski)

PRZYGOTOWANIE:


sałatę wsypujemy do miski, jajko gotujemy na twardo i po wystygnięciu kroimy jajko, ogórek na kwadraciki. Szczypiorek szatkujemy. Wszystko mieszamy z majonezem i posypujemy startym na tarce serem.Mniam jakie pyszne do obiadu.

Gotowe!!!







CIEKAWOSTKA:

RODZAJE SAŁAT ZIELONYCH:
Sałata masłowa – wyróżniają ją duże, miękkie liście, zapach, lekko słodkawy smak.  Idealna smakowa kompozycja z innymi wiosennymi warzywami oraz sosem vinegret. Szybko się psuje.

Sałata lodowa – o okrągłej główce. Jej zaletą jest duża chrupkość, można ją także długo przechowywać w lodówce. Wady – lekki smak wymagający dodatków oraz mało składników odżywczych. Najlepiej łączyć ją z innymi sałatami – wzmocni chrupkość mieszanki i wspomagać mocnymi smakami - fety, sera pleśniowego, przyprawionego kurczaka.

Sałata rzymska – w budowie jej twarde, ciemnozielone liście są połączone u nasady. W smaku intensywna, chrupiąca. Świetnie łączy się z serami.Charakteryzuje się także dużą wytrzymałością na zepsucie przechowywana w lodówce. Doskonale nadaje się do sałatki cezar, te bardziej twarde liście można dusić.

Endywia kędzierzawa – łatwo ją poznać po poszarpanych, podłużnych liściach o lekko żółtym odcieniu. Bogata w potas i mikroelementy. Dobrze łączy się z ostrymi smakami (sosy). Ma lekko gorzkawy smak, który podkreśla dobrze smak mieszanki sałat, szczególnie połączonych z orzechami. Można ją także gotować i dusić na przykład w sosie beszamelowym.

Sałata lollo rosso – czerwony gatunek sałaty, charakteryzuje się liśćmi karbowanymi, dekoracyjnymi. Doskonale zdobi talerze, ma delikatny smak, lekko gorzkawy i orzechowy dlatego dobrze komponuje się z sałatami o mnie intensywnych smakach.

Sałata dębolistna – łatwo ją poznać po przypominających trochę liście dębu listkach. Koloru czerwonobordowego, który ciemnieje ku brzegom. W smaku bardzo delikatna, jednak nie można jej przechowywać dłużej niż dobę.

Radicchio – ma piękny kolor i lekko gorzki smak (podobny trochę do cykorii). Doskonale łączy się z innymi sałatami w mieszankach – szczególnie zielonymi ze względu na kolor. W wyglądzie przypomina główkę kapusty w kolorze wina. Bardzo dobrze komponuje się z sosem z octu balsamicznego z dodatkiem miodu. Sałatę Radicchio można przechowywać w pojemniku na warzywa w dolnej części lodówki, a jeśli nie jest pozbawiona korzenia, to należy ją wstawić do naczynia z wodą, co sprawi, że będzie dłużej świeża.

Roszponka - uprawiana stosunkowo niedawno, bo dopiero od stu lat. Ma lekko orzechowy aromat i charakterystyczny smak. Najczęściej stosowana w mieszankach sałat, ale można ją też przyrządzać na ciepło podobnie jak szpinak. W lodówce wytrzymuje 2 - 3 dni przechowywana w foliowym woreczku.

Rukola - coraz bardziej popularna, niezwykle zdrowa i smaczna. Jej liście przypominają trochę liście mlecza - mają charakterystyczny kształt o poszarpanych brzegach. W smaku orzechowa, lekko chrzanowa, ostra. Świetnie się łączy w smaku z pomidorami i czosnkiem. Można tez na przykład ją dodać do pizzy lub posypać nią spaghetti  z sosem pomidorowym. 


WITAMINY: 

Sałata - doskonałe źródło witamin i mikroelementów potrzebnych m.in. kobiecie w ciąży.
Sałata zawiera dużo wody (ponad 90%), z tego względu ma niską wartość energetyczną: 100g dostarcza zaledwie 12 kcal. Cennym składnikiem jest zamaskowany barwnikiem zielonym, barwnik żółty, z którego nasz organizm wytwarza czynną witaminę A. Licznie reprezentowane są witaminy z grupy B, jest także witamina D, i E oraz kwas foliowy. Zawartość witaminy C nie jest zbyt duża, ale przy odpowiednim przyrządzaniu można ją prawie całkowicie zachować. Sałata jest bogatym źródłem żelaza, wapnia, magnezu i potasu, a także antyoksydantów takich jak karotenoidy, polifenolokwasy i flawonoidy. Oprócz ochrony przed wolnymi rodnikami zapewniają one wspomaganie układu krążenia. Trzeba też wspomnieć o błonniku, który ułatwia trawienie. Badania naukowe wskazują również sałatę jako warzywo działające uspokajająco i nasennie, oczywiście przy regularnym jedzeniu sporych porcji.

Sałata - doskonałe źródło witamin i mikroelementów potrzebnych kobiecie w ciąży

http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/salata-zrodlo-witamin-i-mikroelementow-potrzebnych-kobiecie-w-ciazy_35187.html