Łączna liczba wyświetleń

piątek, 12 kwietnia 2013

PIECZONA ROLADA Z BOCZKU



SKŁADNIKI:

  • 1 boczek chudy
  • VEGETA
  • papryka słodka mielona
  • olej
  • przyprawa do miesa duszonego np. Kamis
  • sól czosnkowa
  • pieprz
  • bazylia suszona
  • majeranek
  • musztarda (ja uwielbiam francuską)
  •  
     
  PRZYGOTOWANIE:


12 godzin przed pieczeniem nacieramy go wewnątrz przyprawami i smarujemy musztardą i zawijamy.Po zawijaniu nacieramy również przyprawami ale już bez musztardy! Związujemy sznurkiem.Wstawiamy do lodówki na 12 .Pieczemy w foli ( mam taką zasadę- iż ilość czasu to waga mięsa, np. 1,5 kg mięsa to 1,5 godziny pieczenia). Dwadzieścia minut przed końcem pieczenia przebijam folię aby mięso się zarumieniło. Gdy mięso jest całkowicie zimne to możemy zdjąć sznurki. W sam raz na kanapki.Smacznego



Gotowe!!!!
 







CIEKAWOSTKA:

Boczek – mięsno-tłuszczowy rodzaj wieprzowiny pochodzący z dolnej części półtuszy. Zawiera dużo tłuszczów nasyconych i nadmiernie spożywany, może zwiększyć poziom cholesterolu we krwi, zwłaszcza u osób podatnych dziedzicznie na hipercholesterolemię. Wersja okrojona z tłuszczu zwana jest z angielskiego bekon.
Boczek możemy piec, dusić, wędzić, gotować oraz grillować. Stanowi dodatek do rolad mięsnych, wędlin oraz pasztetów. Świeży boczek można również wędzić i jeść jako przekąskę lub wykorzystywać go do nadziewania i obkładania mięs podczas pieczenia w piekarniku.

WITAMINY:

Boczek wieprzowy jest mięsem wysokokalorycznym. Zawiera znaczne ilości tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Jest źródłem białka i witamin z grupy B.