Łączna liczba wyświetleń

sobota, 1 czerwca 2013

BISZKOPT Z TRUSKAWAKAMI GALARETKĄ I MASĄ BUDYNIOWĄ

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
  • 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki ciepłej wody


 SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ:
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 160 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy z dodatkiem prawdziwej wanilii


DODATKOWO:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • ½ kg truskawek świeżych lub mrożonych


PRZYGOTOWANIE:


Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypać stopniowo cukier i dodać po jednym żółtku, następnie dolać olej wymieszany z ciepłą wodą, krótko ubić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do ubitych jajek. Piekarnik nagrzać do 180°C, wstawić biszkopt i piec 25 minut, wystudzić.

Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu, wystudzić i utrzeć z miękkim masłem, dodać cukier i cukier waniliowy.

Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem budyniowy i truskawki pokrojone na połówki, całość zalać tężejącą galaretką, schłodzić w lodówce przed podaniem.
GOTOWE!
Smacznego:)