- 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki ciepłej wody
SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ:
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1 szklanka mleka
- 160 g masła
- 90 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy z dodatkiem prawdziwej wanilii
DODATKOWO:
- 2 galaretki truskawkowe
- ½ kg truskawek świeżych lub mrożonych
PRZYGOTOWANIE:
Białka
ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypać stopniowo cukier i
dodać po jednym żółtku, następnie dolać olej wymieszany z ciepłą wodą,
krótko ubić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie
wmieszać do ubitych jajek. Piekarnik nagrzać do 180°C, wstawić biszkopt i
piec 25 minut, wystudzić.
Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu, wystudzić i utrzeć z miękkim masłem, dodać cukier i cukier waniliowy.
Na
wystudzony biszkopt wyłożyć krem budyniowy i truskawki pokrojone na
połówki, całość zalać tężejącą galaretką, schłodzić w lodówce przed
podaniem.
GOTOWE!