SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 50g drożdży
- woda ciepła ( 2szklanki)
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ok. pół kg mąki pszennej
Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy kilka łyżek mąki, żeby całość nabrała konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągu, do wyrośnięcia.Mąkę z solą przesiewamy przez sito, dodajemy wyrośnięte drożdże i zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy stopniowo oliwę z oliwek.Ciasto powinno odrywać się od ręki.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1-2 godziny, a można też nawet na całą noc). Ciasto na pizzę cienko rozwałkowujemy na blaszce posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek (jeśli pieczemy pizzę na kamieniu, wałkujemy ciasto na dobrze omączonej drewnianej łopatce do nakładania).
SKŁADNIKI NA PIZZĘ:
- 150 g sera mozzarella ( startego posypanego czosnkiem i oregano)
- 30 dag pieczarek( wcześniej podduszonych)
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego pudliszki
- 1 kiełbasa np.śląska
- 1 kiełbasa np. kabanosy lub swojska
- pół pomidora
- wędlina
SMACZNEGO!
![]() |
przed upieczeniem |
![]() |
po upieczeniu |