Łączna liczba wyświetleń

sobota, 1 czerwca 2013

PIZZA NIBY Z NICZEGO A TAKA PYSZNA( PIECZARKI KIEŁBASA WĘDLINA SER )

JEST TO PRZEPIS NA PIZZĘ Z TZW. RESZTEK LODÓWKOWYCH( na pewno u każdego w lodówce znajdzie się coś na pizzę)

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 50g drożdży
  • woda ciepła ( 2szklanki)
  •  2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. pół kg mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy kilka łyżek mąki, żeby całość nabrała konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągu, do wyrośnięcia.Mąkę z solą przesiewamy przez sito, dodajemy wyrośnięte drożdże i zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy stopniowo oliwę z oliwek.Ciasto powinno odrywać się od ręki.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1-2 godziny, a można też nawet na całą noc). Ciasto na pizzę cienko rozwałkowujemy na blaszce posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek (jeśli pieczemy pizzę na kamieniu, wałkujemy ciasto na dobrze omączonej drewnianej łopatce do nakładania).

SKŁADNIKI NA PIZZĘ:
  • 150 g sera mozzarella ( startego posypanego czosnkiem i oregano)
  • 30 dag pieczarek( wcześniej podduszonych)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego pudliszki
  • 1 kiełbasa np.śląska
  • 1 kiełbasa np. kabanosy lub swojska
  • pół pomidora
  • wędlina
Na przygotowanym cieście położonym na blasze smarujemy koncentrat pomidorowy, następnie kładziemy pieczarki, kiełbasy i wędliny, pomidory pokrojone w talarki i posypujemy serem. Pieczemy w piekarniuku nagrzanym na 200 st ok.15 minut.
SMACZNEGO!
przed upieczeniem

po upieczeniu