Łączna liczba wyświetleń

sobota, 1 czerwca 2013

GÓRALSKA KAPUSTA ZASMAŻANA Z KMINKIEM KWAŚNA JEDYNA W SWOIM RODZAJU

SKŁADNIKI:
  • pół kg kapusty kiszonej( dobrej i kwaśnej)
  • 1 płaska łyżka kminku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • zasmażka: 3 łyżki masła+3 łyżki mąki
PRZYGOTOWANIE:

Kapustę możemy trochę pokroić i zalewamy w garnku gorącą wodą aby była zanurzona i dodajemy wszystkie przyprawy. Dusimy ok. godziny pod przykryciem( co jakiś czas mieszając) aż stanie się miękka. Następnie robimy zasmażkę na patelni: rozgrzewamy masło i dodajemy po jednej łyżce mąki cały czas mieszając. Zasmażkę wlewamy do garnka z kapustą. Chwilę jeszcze pogotować. KWAŚNA! DOBRA! Jeśli nie chcemy zbyt kwaśnej kapusty zasmażanej należy opłukać na samym początku kapustę zimną woda.