Łączna liczba wyświetleń

sobota, 1 czerwca 2013

CIASTO NA PIZZĘ

SKŁADNIKI:
  • 1 kg przesianej przez sitko mąki
  • 50 g drożdży
  • 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli
PRZYGOTOWANIE:

 Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy kilka łyżek mąki, żeby całość nabrała konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągu, do wyrośnięcia.Mąkę z solą przesiewamy przez sito, dodajemy wyrośnięte drożdże i zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy stopniowo oliwę z oliwek.Ciasto powinno odrywać się od ręki.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1-2 godziny, a można też nawet na całą noc). Ciasto na pizzę cienko rozwałkowujemy na blaszce posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek (jeśli pieczemy pizzę na kamieniu, wałkujemy ciasto na dobrze omączonej drewnianej łopatce do nakładania). Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem do pizzy i posypujemy dodatkami. Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C, najlepiej z włączonym termoobiegiem.