SKŁADNIKI NA CIASTO PIEROGOWE USZKA:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju słonecznikowego lub sojowego
- trochę wrzątku
PRZYGOTOWANIE CIASTA USZKA:
Mąkę wsypać na deskę i zrobić w środku dołek do którego lejemy powoli wrzątek zagarniając mąkę z brzegów. Gdy zostanie już mniej więcej połowa całej ilości suchej mąki dodajemy żółtko, olej i sól. Szybko wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto i pozostawiamy na lekko obsypanej mąka stolnicy nakrywając miską na kilka minut. Następnie odcinamy po niewielkim kawałku i rozwałkowujemy na cienki placek i kroimy nożem na kwadraty o wielkości 3x3 cm.
FARSZ MIĘSNY DO USZEK:
-
800 g mięsa drobiowego (pierś, udka)
-
1 cebula, drobno posiekana
-
1 łyżka oleju
-
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE FARSZU MIĘSNEGO:
Mięso drobiowe gotujemy w osolonej wodzie (lub w
wodzie z kostką rosołową). Następnie przestudzamy i obieramy od kości, jeśli
gotowaliśmy udka. Zmielić w blenderze.
Cebulę zeszklić na patelni na niewielkiej ilości oleju. Zdjąć z ognia
i dodać zmielone mięso, doprawić całość do smaku solą i pieprzem.
Odstawić.
Do przygotowanego ciasta i pokrojonego na kawałki 3x3cm nakładamy łyżeczką farsz mięsny i zalepiamy w maleńkie pierożki, których dwa rożki( u podstawy trójkąta) są razem zlepione. Gotujemy je we wrzącej osolonej wodzie 3 minuty( licząc od chwili wypłynięcia na wierzch). Wyjąć z garnka na talerze lub półmisek i podawać z czerwonym barszczem.
SMACZNEGO!