Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 3 czerwca 2013

USZKA Z MIĘSEM DO BARSZCZU

SKŁADNIKI NA CIASTO PIEROGOWE USZKA:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego lub sojowego
  • trochę wrzątku
PRZYGOTOWANIE CIASTA USZKA:

Mąkę wsypać na deskę i zrobić w środku dołek do którego lejemy powoli wrzątek zagarniając mąkę z brzegów. Gdy zostanie już mniej więcej połowa całej ilości suchej mąki dodajemy żółtko, olej i sól. Szybko wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto i pozostawiamy na lekko obsypanej mąka stolnicy nakrywając miską na kilka minut. Następnie odcinamy po niewielkim kawałku i rozwałkowujemy na cienki placek i kroimy nożem na kwadraty o wielkości 3x3 cm.

FARSZ MIĘSNY DO USZEK:
  • 800 g mięsa drobiowego (pierś, udka)
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE FARSZU MIĘSNEGO: