- sałata zielona
- pomidor
- ogórek
- szczypiorek pół wiązki
- grzanki(ok.30 malutkich grzanek)
- pół jogurtu naturalnego(ok.150g)
- pół łyżeczki bazylii
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka przyprawy czosnek lub 2 ząbki czosnku zmiażdżone
Sałatę drobimy na malutkie kawałeczki, pomidor kroimy na kwadraciki, ogórek również kroimy w kostkę. Szczypiorek szatkujemy. Aby wykonać grzanki w tym celu: kroimy chleb tostowy na małe kwadraciki i obtaczamy w miseczce z czosnkiem i bazylia a następnie grzejemy na patelni z dodatkiem odrobinki oliwy ok. 10 minut cały czas mieszając. Aby wykonać sos mieszamy w miseczce jogurt naturalny z majonezem i dodajemy czosnek i mieszamy. Wszystkie składniki na sałatę( sałata, pomidor, ogórek, szczypiorek) dajemy do półmiska i mieszamy następnie wlewamy sos i mieszamy a na górę posypujemy grzankami.
Gotowe.