Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 24 czerwca 2013

ZUPA PIECZARKOWA KREM

SKŁADNIKI:
  • wywar z rosołu
  • duża cebula
  • 50 dag pieczarek
  • łyżka masła
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki zimnego mleka
  • śmietana 30% do zabielenia zupy
  • sól
  • pieprz
PRZYGOTOWANIE:

Oczyszczone pieczarki i obrana podzieloną na części cebulę siekamy tasakiem i wkładamy na roztopione masło i dusimy ok.15 minut( często mieszamy aby nie dopuścić do zarumienienia). Gdy pieczarki będą już miękkie łączymy je z rosołem i gotujemy na średnik ogniu ok.pół godziny. Następnie dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku i mieszamy. Jeszcze raz zagotowujemy. Trzymamy na ogniu ok. 3 minuty aby mąka straciła smak surowizny. Doprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia łączymy ze śmietaną( aby zabielić zupę) wlewamy ok.4 łyżek- według uznania. GOTOWE.

krojenie pieczarek