- wywar z rosołu
- duża cebula
- 50 dag pieczarek
- łyżka masła
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki zimnego mleka
- śmietana 30% do zabielenia zupy
- sól
- pieprz
Oczyszczone pieczarki i obrana podzieloną na części cebulę siekamy tasakiem i wkładamy na roztopione masło i dusimy ok.15 minut( często mieszamy aby nie dopuścić do zarumienienia). Gdy pieczarki będą już miękkie łączymy je z rosołem i gotujemy na średnik ogniu ok.pół godziny. Następnie dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku i mieszamy. Jeszcze raz zagotowujemy. Trzymamy na ogniu ok. 3 minuty aby mąka straciła smak surowizny. Doprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia łączymy ze śmietaną( aby zabielić zupę) wlewamy ok.4 łyżek- według uznania. GOTOWE.
![]() |
krojenie pieczarek |