- 1 kg ziemniaków-6 dużych ziemniaków
- pół szklanki mąki ziemniaczanej-ok. 2 czubate łyżki
- szklanka mąki pszennej
- sól szczypta
- 2 jajka
- ok.15 śliwek węgierek- do każdej knedli jedna śliwka
- cukier do posypania
- śmietana 18% do polania
- olej
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Następnie wystudzone przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mięsa. Następnie na rozłożonej desce, do zgniecionych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę i sól.Ciasto zagniatamy( np. jak na kopytka). Ciasto musi być sprężyste, jeśli będzie kleić się do rąk dosypujemy mąki ziemniaczanej. Na podsypanej mąką stolnicy formujemy wałek i wykrawamy wałeczki. Na rozpłaszczone ciasto nakładamy połówkę lub całą śliwkę. Zaklejamy i wrzucamy na lekko osolony wrzątek z dodatkiem oleju. Po wypłynięciu gotujemy ok. 3 min. Najlepiej podawać polane śmietaną i posypane cukrem.
Smacznego!