Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 9 września 2013

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI:
  • 1 kg ziemniaków-6 dużych ziemniaków
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej-ok. 2 czubate łyżki
  • szklanka mąki pszennej
  • sól szczypta
  • 2 jajka
  • ok.15 śliwek węgierek- do każdej knedli jedna śliwka
  • cukier do posypania
  • śmietana 18% do polania
  • olej
PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Następnie wystudzone przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mięsa. Następnie na rozłożonej desce, do  zgniecionych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę i sól.Ciasto zagniatamy( np. jak na kopytka). Ciasto musi być sprężyste, jeśli będzie kleić się do rąk dosypujemy mąki ziemniaczanej. Na podsypanej mąką stolnicy formujemy wałek i wykrawamy wałeczki. Na rozpłaszczone ciasto nakładamy połówkę lub całą śliwkę. Zaklejamy i wrzucamy na lekko osolony wrzątek z dodatkiem oleju. Po wypłynięciu gotujemy ok. 3 min. Najlepiej podawać polane śmietaną i posypane cukrem.

Smacznego!