- ok. pół kg świeżych grzybów leśnych
- 1 cebula
- liść laurowy
- łyżka soli
- pół łyżki pieprzu
- vegeta
- ziele angielskie
- śmietana 30%(ok pół kubka)
- łyżka mąki
Grzyby należy dokładnie sprawdzić zanim zacznie się je przyrządzać czy przypadkiem wszystkie są jadalne. Dokładnie je myjemy. Osuszamy i kroimy według uznania. ja kroję grzyba na ćwiartki. Następnie wrzucamy grzyby na wrzątek i gotujemy 10 minut. Odcedzamy na druszlaku.
W tym czasie cebulę obieramy, kroimy i szklimy ją na patelni z olejem. Następnie do cebuli dodajemy grzyby i wszystkie przyprawy. I dusimy pod przykryciem ok. 40 minut. Gdy grzyby są już miękkie zaprawiamy sos śmietaną i mąką.
Podajemy z ziemniaczkami lub pieczywem.
SMACZNEGO!!!