Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 6 października 2013

SOS ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW

SKŁADNIKI:
  • ok. pół kg świeżych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • liść laurowy
  • łyżka soli
  • pół łyżki pieprzu
  • vegeta
  • ziele angielskie
  • śmietana 30%(ok pół kubka)
  • łyżka mąki
PRZYGOTOWANIE:

Grzyby należy dokładnie sprawdzić zanim zacznie się je przyrządzać czy przypadkiem wszystkie są jadalne. Dokładnie je myjemy. Osuszamy i kroimy według uznania. ja kroję grzyba na ćwiartki. Następnie wrzucamy grzyby na wrzątek i gotujemy 10 minut. Odcedzamy na druszlaku.
W tym czasie cebulę obieramy, kroimy i szklimy ją na patelni z olejem. Następnie do cebuli dodajemy grzyby i wszystkie przyprawy. I dusimy pod przykryciem ok. 40 minut.  Gdy grzyby są już miękkie zaprawiamy sos śmietaną i mąką.
Podajemy z ziemniaczkami lub pieczywem.

SMACZNEGO!!!