Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 6 października 2013

KARCZEK W SOSIE ŚMIETANOWO GRZYBOWYM POSYPANY KOPERKIEM

SKŁADNIKI:
  • ok. pół kg świeżych grzybów leśnych
  • pół kg karczku
  • 1 cebula
  • liść laurowy
  • łyżka soli
  • pół łyżki pieprzu
  • vegeta
  • ziele angielskie
  • śmietana 30%(ok pół kubka)
PRZYGOTOWANIE:

Karczek kroimy na 1,5 cm plastry. Obtaczamy w mące i podsmażamy z obu stron po 2 minuty na patelni z tłuszczem. 
Grzyby należy dokładnie sprawdzić zanim zacznie się je przyrządzać czy przypadkiem wszystkie są jadalne. Dokładnie je myjemy. Osuszamy i kroimy według uznania. ja kroję grzyba na ćwiartki. Następnie wrzucamy grzyby na wrzątek i gotujemy 10 minut. Odcedzamy na druszlaku.
W tym czasie cebulę obieramy, kroimy i szklimy ją na patelni z olejem.
Następnie do cebuli dodajemy karczek, grzyby i wszystkie przyprawy. I dusimy pod przykryciem ok. 1,5 godziny aby mięso i grzyby były miękkie.  Gdy są już miękkie zaprawiamy sos śmietaną. Można dodać mąkę.
Podajemy z ziemniaczkami i posypujemy koperkiem.

Smacznego!!!!!
świeże grzyby

w czasie duszenia sosu

GOTOWY KARCZEK Z SOSIKIEM NA TALERZU