- ok. pół kg świeżych grzybów leśnych
- pół kg karczku
- 1 cebula
- liść laurowy
- łyżka soli
- pół łyżki pieprzu
- vegeta
- ziele angielskie
- śmietana 30%(ok pół kubka)
Karczek kroimy na 1,5 cm plastry. Obtaczamy w mące i podsmażamy z obu stron po 2 minuty na patelni z tłuszczem.
Grzyby należy dokładnie sprawdzić zanim zacznie się je przyrządzać czy przypadkiem wszystkie są jadalne. Dokładnie je myjemy. Osuszamy i kroimy według uznania. ja kroję grzyba na ćwiartki. Następnie wrzucamy grzyby na wrzątek i gotujemy 10 minut. Odcedzamy na druszlaku.
W tym czasie cebulę obieramy, kroimy i szklimy ją na patelni z olejem.
Następnie do cebuli dodajemy karczek, grzyby i wszystkie przyprawy. I dusimy pod przykryciem ok. 1,5 godziny aby mięso i grzyby były miękkie. Gdy są już miękkie zaprawiamy sos śmietaną. Można dodać mąkę.
Podajemy z ziemniaczkami i posypujemy koperkiem.
Smacznego!!!!!
![]() |
świeże grzyby |
![]() |
w czasie duszenia sosu |
![]() |
GOTOWY KARCZEK Z SOSIKIEM NA TALERZU |