Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 6 października 2013

PIERNICZKI

SKŁADNIKI NA OK. 40 SZTUK:
  • 30dag mąki pszennej
  • 60 dag miodu
  • 10 dag cukru pudru
  • 12 dag masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • przyprawa do piernika paczka ok.20g
  • kakao ok.8 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto aby nie miało grudek. Można dolewać trochę mleka aby się lepiej wyrabiało.


Jeśli chcemy pierniczki z otworkiem do przewlekania, otworek robimy przed pieczeniem słomką lub wykałaczką.Wałkujemy podsypując mąką na grubość około 3 mm, ale można grubsze - grubsze są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki foremkami.  

 Piec około 15 minut  w temperaturze 180ºC.
Polecam polukrować pierniczki lub posypać je cukrem pudrem- ale dopiero po upieczeniu!
Podaję przepis na lukier. Takim białym lukrem dekoruję pierniczki także ciasteczka korzenne.

SKŁADNIKI NA BIAŁY LUKIER:

  • 1 białko jaja
  • ponad szklanka cukru pudru w zależności od wielkości jaja
PRZYGOTOWANIE:


Do miski wrzucam  jajko, dodaję cukier puder stopniowo i miksuję aż lukier będzie miał dobrą konsystencję – będzie bardzo gęsty. Lukier biały nakładam do szprycy lub woreczka z wyciętą dziurką i dekoruję pierniczki, ciastka lub ciasta. Po nałożeniu lukier twardnieje.