- 30dag mąki pszennej
- 60 dag miodu
- 10 dag cukru pudru
- 12 dag masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- przyprawa do piernika paczka ok.20g
- kakao ok.8 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto aby nie miało grudek. Można dolewać trochę mleka aby się lepiej wyrabiało.
Jeśli chcemy pierniczki z otworkiem do przewlekania, otworek robimy przed pieczeniem słomką lub wykałaczką.Wałkujemy podsypując mąką na grubość około 3 mm, ale można grubsze - grubsze są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki foremkami.
Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC.
Polecam polukrować pierniczki lub posypać je cukrem pudrem- ale dopiero po upieczeniu!
Podaję przepis na lukier. Takim białym lukrem dekoruję pierniczki także ciasteczka korzenne.
SKŁADNIKI NA BIAŁY LUKIER:
- 1 białko jaja
- ponad szklanka cukru pudru w zależności od wielkości jaja