SKŁADNIKI:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka gęstej i kwaśnej śmietany
- cynamon
- 1,5 kg jabłek
- 3 białka
- pół szklanki cukru
Na początku należy jabłka obrać ze skórek, zetrzeć na średnim oczku na tarce lub w maszynce na średnim oczku, wymieszać z 2 łyżkami cynamonu i przesmażyć. I zostawiamy do wystygnięcia.
Do mąki dodajemy masło, cukier puder, proszek do pieczenia, śmietanę oraz jajka. Następnie zagniatamy ciasto.
Dzielimy ciasto na dwie równe części. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Obie części rozwałkowujemy na dwa placki wielkości formy. Pierwszy placek wkładamy do formy i nakłuwamy ciasto widelcem aby nie powstawały nam pęcherzyki powietrza. Obsmażone jabłka wykładamy na ciasto i przykrywamy drugim plackiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ustawionym na 180 st na ok.50 minut. Kiedy ciasto się upiecze ubijamy z 3białek i pół szklanki cukru pianę sztywną.I wykładamy na ciasto a następnie pieczemy następne 1 minut.
Gotowe.
Smaczne, szybkie, tanie!
![]() |
w trakcie ścierania jabłek |
![]() |
dzielę ciasto na dwie równe częsci |
![]() |
rozkładam pierwszą część ciasta na brytfanie i nakłuwam widelcem |
![]() |
rozkładam na ciasto jabłka |
![]() |
przykrywam drugą częścią ciasta |
![]() |
nakłuwam także widelcem |
![]() |
ciasto upieczone ! |
![]() | |
SMACZNE BAAAARDZO :))) |
CIEKAWOSTKA:
Przepisów na szarlotkę jest tyle, ile osób, które pieką to pyszne ciasto. Kruche, francuskie, biszkoptowe z jabłkami krojonymi, tartymi, smażonymi. Przykryte kruszonką, pianką, cukrem pudrem lub lukrem. Niezależnie jaki przepis wybierzesz zawsze smakuje na ciepło!!
Szarlotka inaczej nazywana jabłecznikiem pochodzi z Francji i jest to wyrób cukierniczy, wynalazek przypisywany Marie-Antoine'owi Carême'owi, składający się z półkruchego lub kruchego ciasta oraz owoców. Carême miał stworzyć ciasto o nazwie charlotte russe specjalnie dla cara Aleksandra I, swego wieloletniego pracodawcy. Nazwę swą szarlotka zawdzięcza księżnej Charlotcie, szwagierce imperatora, późniejszej carycy.
Nadzieniem najczęściej są jabłka, można także używać gruszek, brzoskwiń, moreli i innych owoców, a jako dodatku rodzynek. Do jabłek w polskiej szarlotce dodawane są przyprawy korzenne, najczęściej cynamon i goździki.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
100 g= 290 kcal
Jabłka są bardzo popularnymi owocami, których spożywanie przynosi ze sobą szereg korzyści. Istnieje około 10 tysięcy ich odmian, które występują prawie w każdej strefie klimatycznej. Różnią się przeznaczeniem, wyglądem, zapachem i przede wszystkim smakiem. Z reguły wszystkie odmiany jabłek charakteryzuje połączenie kwaśności ze słodkością. W zależności od własnych upodobań możemy wybrać owoce bardziej słodkie lub kwaśne, jeść surowe lub przetworzone, ze skórką bądź obrane.
Jedno jabłko waży niewiele, bo około 150 g, a jest niezwykle zdrową i pożywną przekąską. Surowe dostarcza organizmowi 50 kcal, a zatem niewiele więcej niż łyżeczka białego cukru, co czyni absurdalnym pytanie: czy jabłka tuczą? Są produktem, jaki powinien być spożywany w trakcie odchudzania, bo nie tylko syci i niweluje poczucie głodu, ale także dostarcza wielu potrzebnych witamin. Uwzględniając jabłka w diecie, dostarczysz do swojego organizmu witaminy C, PP i z grupy B. Oprócz tego omawiane owoce zawierają regulujący trawienie błonnik, pektynę, a także kwasy organiczne. Jabłka bogate są także w sole mineralne, do jakich należą magnez, potas, krzem, żelazo oraz wapń. Zawartość wartości odżywczych omawianych owoców może się wahać w zależności od pogody, wielkości, odmiany, gleby oraz obfitości owocowania. Poza tym ważny jest także sposób przetworzenia owoców, ponieważ jabłka surowe zawierają mniej kalorii niż suszone albo te, które znajdują się w cieście.