Łączna liczba wyświetleń

środa, 26 lutego 2014

FAWORKI

SKŁADNIKI:
  • 450 g mąki pszennej-3 szklanki
  • smalec ok.2 łyżki
  • 9 żółtek
  • 150 g cukru-połowa szklanki
  • 4 łyżki śmietany kwaśnej
  • ok.1,5łyżki spirytusu
  • ok. 300 g smalcu do smażenia
  • 70 g cukru pudru-połowa szklanki
  • można dodać wanilię

PRZYGOTOWANIE:

UTRZYJ smalec do konsystencji śmietany. Wbij żółtka, dodaj cukier, alkohol, śmietanę i mąkę, Następnie wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy bardzo cienko lekko podsypując mąką. Pokrój na paski szerokości ok.3 cm i długości ok.15 cm. Natnij wzdłuż w środku. Przewiń. Rozgrzej smalec w szerokim rondlu. Sprawdź, czy tłuszcz ma odpowiednia temperaturę. W tym celu wrzucić kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie można smażyć. Smażymy partiami, przewracając raz szpikulcem, na złoty kolor. Osącz na ręczniku papierowym.
 Posyp cukrem pudrem z wanilią.

Sekretem chrupiących i pysznych faworków jest dobre ciasta. Im więcej czasu poświęcimy na jego wyrobienie, tym smaczniejszy będzie nasz chrust!!!