- 450 g mąki pszennej-3 szklanki
- smalec ok.2 łyżki
- 9 żółtek
- 150 g cukru-połowa szklanki
- 4 łyżki śmietany kwaśnej
- ok.1,5łyżki spirytusu
- ok. 300 g smalcu do smażenia
- 70 g cukru pudru-połowa szklanki
- można dodać wanilię
PRZYGOTOWANIE:
UTRZYJ smalec do konsystencji śmietany. Wbij żółtka, dodaj cukier, alkohol, śmietanę i mąkę, Następnie wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy bardzo cienko lekko podsypując mąką. Pokrój na paski szerokości ok.3 cm i długości ok.15 cm. Natnij wzdłuż w środku. Przewiń. Rozgrzej smalec w szerokim rondlu. Sprawdź, czy tłuszcz ma odpowiednia temperaturę. W tym celu wrzucić kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie można smażyć. Smażymy partiami, przewracając raz szpikulcem, na złoty kolor. Osącz na ręczniku papierowym.
Posyp cukrem pudrem z wanilią.
Sekretem chrupiących i pysznych faworków jest dobre ciasta. Im więcej czasu poświęcimy na jego wyrobienie, tym smaczniejszy będzie nasz chrust!!!