Łączna liczba wyświetleń

środa, 26 lutego 2014

PĄCZKI DIETETYCZNE --FIT

SKŁADNIKI NA OK. 15 PĄCZKÓW:
  • 20g CZYLI 2 dag świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka 0,5% do1,5%
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego(brązowego)
  • 2 łyżki roztopionego masła 82%
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • niskokaloryczna konfitura lub dżem
PRZYGOTOWANIE:

PĄCZKI zawierają sporo cukru, tłuszczu i zbędnych kalorii. Trudno jednak odmawiać ich sobie w tłusty czwartek...

Zgodnie z tradycją ostatni czwartek karnawału to dzień tłustych słodkości – pączków i faworków.
Według jednego z ludowych przesądów, niezjedzenie choć jednego pączka w ten dzień, prowadzi do niepowodzenia w dalszym życiu. Takie przekonanie powstało w czasach, gdy obfitość jedzenia oraz pokarmy tłuste były synonimem bogactwa i dobrobytu. Współcześnie pączki nie kojarzą się z luksusem, jednak niezmiennie od lat jadanie ich w tłusty czwartek daje wyjątkową radość i jest pretekstem do towarzyskich spotkań.

Tłustoczwartkowe słodkości nie „zrujnują” naszej diety pod warunkiem, że zachowamy w ich jedzeniu umiar. Jeden mały pączek (60 g) to 248 kcal. Taka sama ilość faworków to 307 kcal. Jeśli mamy wybierać między pączkiem a faworkami, to zdecydowanie lepiej zdecydować się na pączka, który w porównaniu z faworkami nie tylko jest mniej kaloryczny, ale również dostarcza dwa razy mniej tłuszczu. – W jednym pączku jest go około 9 g, w porcji faworków – aż 19 g.

Cały sekret pączków tych tkwi w tym iż nie są smażone na smalcu. Nie są tłuste!
Na początek robimy zaczyn, drożdże rozpuścić w ¼ szklance letniego mleka z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 2 łyżek mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.30 minut do momentu aż drożdże wyrosną.
Do dużej miski przesiać mąkę i wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Dodać gotowy zaczyn, całe jajko oraz resztę mleka. Dokładnie wymieszać za pomocą haka w mikserze, lub tak jak u mnie przez kilka minut widelcem. Dodać roztopione, lekko przestudzone masło, ponownie przez chwile wyrabiać. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie luźne i kleiste. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić objętość. Około półtorej godziny.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180st.C.
Dwie duże blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Stolnicę obsypać obficie mąką i wyłożyć wyrośnięte ciasto.Spłaszczamy np. rękoma ciasto na ok. 2 cm grubości.
Szklankę obtaczamy w mące i wycinamy pączki. Do środka dajemy konfitury lub dżem. Łopatką delikatnie przekładamy je na blachę, zachowując odstęp pomiędzy pączkamy. Blachy z pączkami odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
Pączki piec około 8-10 minut, do momentu aż będą pięknie zarumienione.
Następnie upiec kolejną blachę pączków.
Gotowe pączki oprósz delikatnie cukrem pudrem.
OCZYWIŚCIE PĄCZKI FIT TO NIE TO SAMO CO PĄCZEK USMAŻONY. ALE ZAWSZE TO JAKAŚ SŁODKOŚĆ W TŁUSTY CZWARTEK :)
ZAWSZE DOMOWY PĄCZEK BĘDZIE ZDROWSZY I LEPSZY NIŻ TEN KUPNY!!!
SMACZNEGO!