- ok. 6 szklanek mąki pszennej np. dalachowskiej
- pół szklanki mleka
- ok.10 dag drożdży świeżych
- 8 żółtek
- szklanka słodkiej śmietanki
- 1/2 kostki masła
- 4 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- ważne!kieliszek spirytusu
- konfitury z róży lub wiśni lub powideł
- 2 litry smalcu( 5 kostek smalcu)+kieliszek spirytusu
- cukier puder
- mąka do podsypania
PRZYGOTOWANIE:
Z drożdży, mleka, łyżki cukru pudru i łyżki mąki przygotuj zaczyn.Zostaw na ok.30minut. Gdy wyrośnie, dodaj utarte z cukrem pudrem żółtka, podgrzaną śmietankę, zmiażdżoną wanilię, oraz wygrzaną, przesianą przez sito mąkę. Wyrabiaj ciasto, podsypując mąką, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji i przestanie kleić się do rąk. Do lekko wyrobionych składników dodajemy tłuszcz płynny, spirytus oraz skórkę otartą z cytryny i wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie lekko odtawać od ręki. Nakrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Gdy podwoi swoją objętość zaczynamy przygotowanie pączków. Łyżką nabieramy porcję ciasta, w dłoni formujemy mały krążek.Zaczynamy smażyć pączki , wtedy gdy wszystkie pączki są lekko wyrośnięte, nakładamy nadzienie i zlepiamy. Uformowaną kulkę układamy miejscem zlepienia ku dołowi na posypanej mąką stolnicy.Nadzienie do pączków powinno być lekko podgrzane.
W szeroki rondlu rozgrzewamy smalec i dodajemy do niego spirytus. Gdy tłuszcz będzie miał odpowiednią temperaturę wrzucamy pączki tak aby swobodnie pływały. Gdy się zarumienią odwracamy na drugą stronę. Wyjmujemy łyżką cedzakową na grubą warstwę ligniny lub ręcznika papierowego. Następnie układamy na paterze i obficie posypujemy cukrem pudrem.
![]() | ||||||
zaczyn |
![]() | ||
ciasto |
![]() | |
tak wkładamy powidła do środka i zamykamy i sklejamy |
![]() |
A Oto PĄCZUSIE |
![]() | |
i jak tu się powstrzymać :) |
smacznego