Łączna liczba wyświetleń

środa, 26 lutego 2014

TORT ŚMIETANOWO-BRZOSKWINIOWO-ANANASOWY

SKŁADNIKI:

BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 niecała szklanka mąki ziemniaczanej (skrobi)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej np.dalachowska
KREM ŚMIETANOWO- BRZOSKWINIOWY:

  • 750 ml śmietany kremówki (30%) w woreczku
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżeczki żelatyny
  • pół szklanki wrzątku
  • puszka ananasów
  • puszka brzoskwiń
OZDOBY DO TORTA:
  • opłatek dekoracyny
  • wiórki kokosa
  • pisaki dekoracyjne na torta
  • kuleczki dekoracyjne
  • itp.

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt:

Żółtka i białka oddzielić. Białka ubić na sztywną pianę(tak aby obracając miskę ubite białka nie wypadły). Dodać stopniowo cukier i ubijać. W osobnej miseczce wymieszać: żółtka z octem i proszkiem do pieczenia a następnie przełożyć do białek. Do masy jajecznej przesiać obie mąki. Całość delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do tortownicy o średnicy 24cm i dno posmarować masłem i posypać mąką. Pieczemy 160st na termoobiegu ok.40 minut.
Biszkopt wystudzić i przeciać na 3 części. Kiedy nasz biszkopt ostygnie i go przetniemy na 3 części robimy krem.

Krem do tortów:
żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i dokładnie mieszamy. Kiedy przestygnie ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę i dodajemy powoli cukier a następnie rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Razem z kremem miksujemy ananasy i brzoskwinie(odsączone z soku)

Biszkopt przekroić na 3 krążki. Ja 1 (spód) kładę sobie na paterze na torta lub dużym talerzu. Każdy z krążków skrapiamy połączonym sokiem z brzoskwiń i ananasów.  NA spód rozkładamy krem i przykrywamy 2 kawałkiem krążka. Znowu kładziemy krem i przykrywamy 3 kawałkiem krażka. NA górę tortu kładziemy ozdoby wedle uznania. Boki torta również smarujemy kremem. Ozdabiamy. Posypujemy kokosem wedle uznania.
Tort do lodówki na ok.5 godzin a najlepiej na noc.
GOTOWY.

SMACZNY I DELIKATNY.













.