BISZKOPT:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 niecała szklanka mąki ziemniaczanej (skrobi)
- 1,5 szklanki mąki pszennej np.dalachowska
- 750 ml śmietany kremówki (30%) w woreczku
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżeczki żelatyny
- pół szklanki wrzątku
- puszka ananasów
- puszka brzoskwiń
- opłatek dekoracyny
- wiórki kokosa
- pisaki dekoracyjne na torta
- kuleczki dekoracyjne
- itp.
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt:
Żółtka i białka oddzielić. Białka ubić na sztywną pianę(tak aby obracając miskę ubite białka nie wypadły). Dodać stopniowo cukier i ubijać. W osobnej miseczce wymieszać: żółtka z octem i proszkiem do pieczenia a następnie przełożyć do białek. Do masy jajecznej przesiać obie mąki. Całość delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do tortownicy o średnicy 24cm i dno posmarować masłem i posypać mąką. Pieczemy 160st na termoobiegu ok.40 minut.
Biszkopt wystudzić i przeciać na 3 części. Kiedy nasz biszkopt ostygnie i go przetniemy na 3 części robimy krem.
Krem do tortów:
żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i dokładnie mieszamy. Kiedy przestygnie ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę i dodajemy powoli cukier a następnie rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Razem z kremem miksujemy ananasy i brzoskwinie(odsączone z soku)
Biszkopt przekroić na 3 krążki. Ja 1 (spód) kładę sobie na paterze na torta lub dużym talerzu. Każdy z krążków skrapiamy połączonym sokiem z brzoskwiń i ananasów. NA spód rozkładamy krem i przykrywamy 2 kawałkiem krążka. Znowu kładziemy krem i przykrywamy 3 kawałkiem krażka. NA górę tortu kładziemy ozdoby wedle uznania. Boki torta również smarujemy kremem. Ozdabiamy. Posypujemy kokosem wedle uznania.
Tort do lodówki na ok.5 godzin a najlepiej na noc.
GOTOWY.
SMACZNY I DELIKATNY.
.